1.Ορισμός-Περιγραφή επαγγέλματος
Ο Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας (ή Διαιτητικής) του Ανθρώπου, με έμφαση στην εφαρμογή τους. Η επιστήμη αυτή εστιάζεται: Α). Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου, σε όλα τα στάδια της ζωής (βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, μέση, τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυμοσύνη, θηλασμός, άθληση, στράτευση κλπ). Β). Στην προφύλαξη της υγείας του ανθρώπου από τις νόσους της φθοράς. Γ). Στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας των ασθενών. Ως «άνθρωπος» νοείται το άτομο αλλά και οι ανθρώπινες πληθυσμιακές ομάδες
2. Σπουδές που απαιτούνται:
Σπουδές:
Συναφείς σπουδές προσφέρονται σε δημόσιες και ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) στην ειδικότητα Μαγειρικής Τέχνης με διάρκεια φοίτησης 2 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3, σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ με διάρκεια φοίτησης, που κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα εξάμηνα και επίπεδο σπουδών 3+, καθώς και σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών.
Επιπλέον προσόντα που απαιτούνται:
Να έλκεται από το αντικείμενο της Διατροφής και να έχει καλές βάσεις Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας. για να μπορεί να ελέγχει την ποιότητα και την κατάσταση των τροφίμων. Επίσης να διακρίνεται από εργατικότητα. Για ειδικευτεί κανείς σε αυτό το επάγγελμα πρέπει να είναι υπεύθυνος, μεθοδικός και να εργάζεται προσεκτικά.
3.Ποιο είναι το εργασιακό περιβάλλον του διατροφολόγου:
Ο επαγγελματίας Διαιτολόγος είναι σε θέση να δημιουργήσει το κατάλληλο διατροφολόγιο για κάθε κατηγορία ατόμου: αθλητές, εργαζόμενοι, εγκυμονούσες, ηλικιωμένοι, φοιτητές - μαθητές σε προετοιμασία για εξετάσεις, ασθενείς, έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, ο Διαιτολόγος καλείται να αντιμετωπίσει περιπτώσεις παχυσαρκίας, η οποία εκτός από την αισθητική της διάσταση έχει επιβλαβείς προεκτάσεις και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Σε νοσοκομεία (ως μέλη μιας ομάδας με πολλές ειδικότητες, όπως γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκόμους).
Σε ερευνητικά προγράμματα.
· Σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
· Στην εκπαίδευση των επαγγελμάτων υγείας
· Σε χώρους άθλησης.
· Σε ινστιτούτα και κέντρα αδυνατίσματος,
· Σε συμβουλευτικά κέντρα διατροφής
· Σε νοσοκομεία (ως μέλη μιας ομάδας με πολλές ειδικότητες, όπως γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκόμους).
Ποιο είναι τι ωράριο, οι αποδοχές:
Το ωράριο του είναι κανονικό, αλλά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας το υπερβαίνει. Οι αποδοχές είναι ανάλογες με το πού ασκεί την εργασία του.
4. Προοπτικές απασχόλησης:
Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα:
Η αγορά εργασίας προς το παρόν δίνει ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, ή ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι πάντα καλοπληρωμένες ή σταθερές. Γενικά όμως, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να βιοπορισθεί από το επάγγελμα του Διατροφολόγου-Διαιτολόγου. Ο βοηθός διατροφής και διαιτολογίας μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αθλητικούς συλλόγους και σε υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή. Μπορεί επίσης να απασχοληθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα και διαιτολογικά κέντρα που εφαρμόζουν διαιτολογικά προγράμματα, σε μονάδες μαζικής παραγωγής φαγητών απλής αλλά και διαιτητικής διατροφής, σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ή διαφήμισης τροφίμων και ποτών. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι θετικές, με θετικό ισοζύγιο ζήτησης στην αγορά εργασίας.
5. Πώς βγαίνει η άδεια άσκησης του επαγγέλματος;
Είναι γνωστό ότι το επάγγελμα του διαιτολόγου έχει μια κρίσιμη εκκρεμότητα. Η απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία κατάθεσης κάποιων εγγράφων κατάθεσης. Είναι επίσης γνωστό ότι παράνομα μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί αυτή όπως προβλέπεται από τον Νόμο 2519/21-8-1997 ( ΦΕΚ 165/Α/ 87) << Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμός του Ενικού Συστήματος Υγείας >> . Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περνά μέσα από την ΕΔΔΕ. Η ανανέωση της θα πρέπει να συνδέεται με την επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του Διαιτολόγου. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν αποτελεί απλά ένα απαραίτητο πιστοποιητικό λειτουργίας ενός επαγγελματικού χώρου. Αποτελεί το πιστοποιητικό επιστημονικής επάρκειας και ικανότητας του Διαιτολόγου
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος;
Η Υγιεινή διατροφή και δίαιτα του ανθρώπου είναι το αντικείμενο της δουλειάς του. Φροντίζει, ώστε η διατροφή του να παρέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού. Είναι υπεύθυνος για το διαιτολόγιο των ατόμων με προβλήματα υγείας, παραλαμβάνει τα τρόφιμα και ελέγχει την ποιότητα τους, φροντίζοντας για την συντήρηση και αποθήκευση τους. Επιπλέον, η συστηματική εργασία, η μεθοδικότητα, η υπευθυνότητα και οι επαρκείς γνώσεις χημείας και βιολογίας είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον διαιτολόγο.
Υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα;
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ 311, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 221 Α, στις 29-10-1997. Επιπλέον, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος ΑΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας, έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ 78, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 36 στις 7-2-1989.
6.Πληροφόρηση για το επάγγελμα:
Πληροφορίες θα βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Οργανισμοί σε σχέση με το επάγγελμα:
Πανελλήνιος σύλλογος διαιτολόγων-διατροφολόγων
Την ομάδα αποτελούν οι: Νίκη Ζερβού, Βέρρος Δημήτρης, Μαρία Αφεντουλίδου, Κων/να Βασιλούδη.
Φοιτητης στο ΑΕΙ στην σχολη επιστημης και τεχνολογιας υλικων και μαποφοιτος ιδιοτικου ΙΕΚ (τμημα διατροφης και διαιτολογιας)μπορει να ανοίξει δικο του γραφείο;
ΑπάντησηΔιαγραφή